وضعیت بحرانی آب و خاک ایران

Kia Arash Kia Arash Kia Arash · 1403/08/15 22:57 · خواندن 3 دقیقه


      منصور قطبی سرابی ، در مورد وضعیت آب و خاک ایران ، بر این عقیده بود که افت آب‌های زیرزمینی در 230 دشت کشور، خشک‌شدن ده‌ها تالاب و دریاچه (به‌ویژه دریاچه ارومیه) و نیز خطر شکل‌گیری کانون‌های ریزگردهای نمکی، تنها نمونه‌هایی از مدیریت ناکارآمد منابع آبی کشور است که پیامدهای ناگوار آن روز به‌ روز نمایان‌تر می‌شود.

       دشت‌های ایران تا حدود دهه 1320 شمسی و به‌عبارت دیگر، تا قبل از توسعه سدسازی و شبکه‌های آبیاری و زهکشی مربوطه و نیز  چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق، هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی درحال تعادل کامل یا نسبی بوده‌اند. به‌دنبال افزایش نیاز روز افزون به منابع آب جدید، معاونت آب وزارت نیرو دست به فعالیت‌هایی در زمینه احداث سد و شبکه‌های آبیاری و زهکشی مربوطه زده است.

       به دنبال احداث حدود 300 سد و نیز شبکه آبیاری و زهکشی مربوطه، بالاخص بعد از احداث 450 هزار حلقه چاه عمیق و نیمه‌عمیق ( به‌ویژه 100هزار حلقه چاه غیرمجاز) ، تعادل کمی و کیفی منابع آب دشت‌های کشور به هم خورده است به‌طوری که هم‌اکنون اکثر دشت‌های کشور با چالش‌های اساسی مواجه هستند.

      20 کشور پیشرفته جهان از سال 2002 میلادی، مدیریت یکپارچه منابع آب در دشت‌های رودخانه‌ای را به اجرا درآورده‌اند؛ درحالی‌که مدیریت منابع آب ایران با وجود هشدارهای متعدد، تا‌کنون در این مورد اقدام مؤثر و قابل توجهی انجام نداده است.

      براي مقابله با وضعيت بحراني موجود، ضروري است اجراي طرح‌هاي آبخوان‌داري در اولويت اول قرار بگيرد؛علاوه بر آن، اجراي طرح‌هاي آبخيزداري، جنگل كاري و مرتع داري و در نهايت حفظ رطوبت خاك، از ديگر راهكارهايي است كه اجراي آنها به توسعه پايدار منابع آب كشور منجر مي‌شود.

     راهكار مقابله با كم آبي شهرها هم، جداسازي آب شرب از آب بهداشتي و نیز  بسته‌بندي نيمه رايگان آب شرب میباشد. با اجراي اين راهكار، ديگر نيازي به انتقال آب از حوضه‌اي به حوضه ديگر نخواهد بود.

 

*لازم به ذکر است، مقالات متعددی از نامبرده در مجلاتی چون ماهنامه" کشاورز" و ماهنامه "دام، کشت و صنعت" و نیز "روزنامه همشهری" چاپ شده است.

 

*مقالات همشهری آنلاین:

-مدیریت صحیح آب، راه نجات دریاچه ارومیه. 

- هدر رفت سالانه 10میلیارد مترمکعب آب در 

شوره زارها 

- دشت‌های کشور در خطرند 

- احیای دریاچه بدون انتقال آب زاب، ارس و باروری ابرها

- جدی‌شدن بحران بی‌ آبی

- دشت‌های حاصلخیز کویر می‌شوند 

- یک بطری آب برای رفع عطش 

- ناکارآمدی باروری ابرها 

- سهم مدیریت نادرست منابع آب در بروز ریزگردها 

- ۱۵ سال صبر کنید تا دریاچه ارومیه احیا شود 

- بیلان منفی آب در ۷۸ درصد از دشت‌های کشور 

- احیای دریاچه ارومیه و چند پرسش 

- زنگ خطر کم‌آبی در ۷ استان کشور به صدا درآمد 

- ضرورت بازشناسی دلایل بحران آب 

- بحران خوزستان نتیجه ۶۰ سال اشتباه در مدیریت آب 

- بحران در ۲ میلیون هکتار از دشت‌های خوزستان 

- پروژه‌های آب بدون ارزیابی زیست‌محیطی امنیت خاورمیانه را تهدید می‌کند 

- به ‌‌بحران آب دامن نزنید 

- کسری آب‌های زیرزمینی کشور را تهدید می‌کند 

- کارون را شور‌تر نکنیم 

**لینک مقالات فوق در همشهری آنلاین:

https://www.hamshahrionline.ir/search?a=0&q=%D9%85%D9%86%D8%B5%D9%88%D8%B1+%D9%82%D8%B7%D8%A8%DB%8C+%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A8%DB%8C&dr=all&df=&dt=&sort=date&pageSize